Douglas hout
Douglas is de naam van een houtsoort, afkomstig van de douglasspar. Het spint is bleekbruin; het kernhout is roze-bruin. Het hout van alhier gegroeide bomen noemt men "inlands douglas".
Grenen hout
Het Nederlandse woord grenen wordt gebruikt voor hout van diverse Pinus-soorten, met name het hout van de grove den (Pinus sylvestris). Het wordt ook wel aangeduid als grenenhout. Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldsoorthout in Nederland. In Vlaanderen is het de meest gebruikte houtsoort. Het contrast tussen het roodachtige kernhout en het veel lichtere spinthout zorgt voor een levendig effect.
Lariks hout
Europees lariks hout (Larix Decidua) heeft een volumiek massa tussen de 450 tot 700 kg per m3. Larikshout heeft een lichte geelbruine kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Lariks is de laatste jaren bezig aan een opmars van toepassingsgebieden. In het bijzonder is lariks geschikt gebleken als hout voor vlonders en schuttingen of om meubelen van te timmeren.
Vuren hout
Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar. Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldsoorthout, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop. De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Er is geen opvallende harsgeus zoals bij grenen. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten.
Vragen?
Voor vragen over de houtsoorten kun je gebruik maken van het
contactformulier.